Een familiedomein dat net is doorgegeven aan de tweede generatie, Antoine & Olivier Chastel (tweelingbroers) en Lucrèce Bruyant, de vrouw van Olivier. Ze hebben nu met hun drieën de leiding over Domaine Romanesca, in de voetsporen van Guy & Ferréole Chastel, de ouders van de tweeling. Ze hebben het genoegen om 7 hectare van enkele van de beste percelen in de cru Moulin-à-Vent te beheren, geleid door de principes van duurzame landbouw.
Een uniek terroir... Een eeuwenoude traditie
De wijnbouw begon lang geleden in de Beaujolais. Julius Caesar en zijn legioenen introduceerden de teelt van vitis vinifera in onze prachtige regio. Langs de strategische Romeinse weg die Lugdunum (Lyon, destijds de hoofdstad van Gallië) met de Noordzee verbond, werden de eerste wijngaarden aangeplant rond de Gallo-Romeinse villa's gebouwd in Romanesca (Romanèche). Later, in de derde eeuw, werden wijnamforen uit Romanesca - al beroemd om zijn wijn - per boot vervoerd naar Lyon aan de rivier de Saône.
Door de eeuwen heen werd in Romanèche-Thorins de wijnbouw in stand gehouden. Ze hebben de Romeinse fakkel overgenomen die hun in 2019 is doorgegeven op dit historische en uitzonderlijke terroir en hebben de wens om dit erfgoed te valoriseren door hun eigen adem van moderniteit in te brengen.
Ze gebruiken typische Beaujolais-wijnbereidings- en fermentatietechnieken met individuele aandacht voor elke tank om de uniekheid van elke cuvée te garanderen. Sommige van de cuvées rijpen in eikenhouten vaten.
Overstap naar biologische landbouw
In navolging van Guy Chastel, die al duurzame landbouw beoefende, zijn ze bezig om hun hele domein biologisch te laten certificeren. Het is een voor de hand liggende keuze om de gezondheid van de mens en het lokale milieu (water, bodem, lucht en biodiversiteit) te beschermen. Momenteel, in hun biologische omschakeling (2019), zal het domein Romanesca moeten wachten tot de oogst van 2022 voordat het het biologisch gecertificeerde label kan gebruiken.