Douro red is een assemblage van druiven van verschillende landgoederen, de wijn zit vol met rijpe bessen en tannines waarvan de structuur steeds zachter wordt. Dit is een genereuze wijn die klaar is gedronken te worden. De geur is geconcentreerd, met aroma's van rijp rood fruit, hints van viooltjes en "esteva" (een lokale Portugese harsachtige struik). In de mond heeft het een goede structuur met rijpe ronde tannines en een aanhoudende afdronk.
80% van de druiven is afkomstig van wijngaarden die in de jaren 90 zijn aangeplant en 20% van oudere wijngaarden, tussen de 60 en 100 jaar oud. De druiven fermenteren in roestvrijstalen vaten van 5 en 10 ton, volledig ontsteeld. 70% van de wijn rijpt gedurende 16 maanden in roestvrijstalen tanks en 30% in gebruikte Franse eikenhouten vaten van 225 liter (3e en 4e gebruik).
Druif
Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Sousão en oude wijngaarden (field blend)
Lekker bij
rundvlees, gegrilde groenten, gedroogde hamsoorten, stoofvlees en wild
Over Quinta do Vallado
Quinta do Vallado, opgericht in 1716, is een van de oudste en meest beroemde landgoederen in de Douro-vallei. Het is geleden aan de oevers van de rivier de Corgo, een zijrivier ten noorden van de rivier de Douro, direct naast de monding waar de Corgo en de Douro in elkaar versmelten, dicht bij de stad Peso da Régua. Het behoorde toe aan de legendarische Dona Antónia Adelaide Ferreira en is tot op de dag van vandaag in handen van haar nakomelingen.
Quinta do Vallado werd in 1818 overgenomen door António Bernardo Ferreira (oom en schoonvader van Dona Antónia). De belangrijkste activiteit van Quinta do Vallado was de productie van portwijn, die werd verkocht door het porthuis van de familie - Casa Ferreira.
Dit gebeurde tot 1987, toen Casa Ferreira werd verkocht. Na de verkoop van Casa Ferreira ontstonden er nieuwe uitdagingen en in 1993 besloot het bedrijf, onder leiding van Guilherme Álvares Ribeiro en zijn vrouw Maria Antónia Ferreira, het bedrijf uit te breiden naar de productie, botteling en marketing van de huismerkwijnen. In hetzelfde jaar begon de Quinta, onder leiding van Prof. Nuno Maghalhães, aan een grondige herstructurering van zijn wijngaarden, met als doel de productie van druiven van hoge kwaliteit.
De nieuwe wijngaarden werden aangeplant met één enkele variëteit op elk perceel, waarmee de oude traditie van het mengen van verschillende variëteiten op dezelfde wijngaard werd verbroken. Tegenwoordig heeft Quinta do Vallado 10 hectare oude wijngaarden die zijn aangeplant tussen de jaren 1920 en 1950, waaronder Vinha da Granja in 1929 en Vinha da Coroa in 1958. De resterende 55 hectare werd in de jaren negentig aangeplant.
In Vila Nova de Foz Côa verwierf Quinta do Vallado, Quinta do Orgal waar sinds 2009 35 hectare biologisch geteelde wijngaarden zijn aangeplant. Quinta do Vallado wordt momenteel beheerd door João Ferreira Álvares Ribeiro (CEO) en Fransisco Ferreira (bestuurslid, Agrarisch management, wijnbereiding en productie), met hulp van Francisco Olazábal (wijnmaker). Allemaal achter-achter-achterkleinzonen van Dona Antónia Adelaide Ferreira.
Onder dit management werd in 2009 een uniek en modern gebouw gebouwd om de nieuwe wijnmakerij en de vatenkelder te huisvesten, die ultramoderne technologie combineren met een hoogwaardig architectonisch ontwerp, waardoor het een van de meest bezochte plaatsen in de Douro-vallei is.