De historische oorsprong van deze wijn volgt die van vele andere Malvasia-variëteiten die in Italië groeien. De naam komt van de Griekse Peloponnesos-stad Monemvasia, die ooit tot de Republiek Venetië behoorde en van waaruit deze wijnen zich verspreidden naar Kreta en later naar Italië.
Vinificatie
Na fermentatie in roestvrijstalen tanks, rijpt de wijn in 2e- en 3e-jaars barriques om een elegante, perfect gebalanceerde wijn te creëren.
De kleur is diep robijnrood. Complexe aroma's van rode vruchten (kersen, zwarte kers, aardbeien, pruimen en bosbessenjam) verweven met kruidige tonen en aromatische kruiden (mirte en rozemarijn). Evenwichtig in de mond, met een fluwelige tanninestructuur en een aangename zachtheid, ondersteund door alcohol en glycerol. De afdronk is lang, met hints van cacaopoeder en rokerige tonen.
Druif
100% Malvasia Nera
Herkomst
Puglia | Italië
Wijn-Spijs
Een perfecte match voor deze wijn is "giuncata", een typische Apulische huisgemaakte kaas die traditioneel wordt bereid tijdens de Hemelvaartperiode. Deze kaas, die zijn naam dankt aan het gebruik van biezen (giunco) om de wei te laten uitlekken, wordt vaak als dessert geserveerd. Zowel de wijn als de kaas zijn afkomstig uit Lecce, wat resulteert in een originele en suggestieve combinatie.