De rode wijn Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC DolceVera bestaat uit 50% Corvina-druif, 25% Corvinone-druif en 25% Rondinella-druif, inheemse wijnstokken die worden verbouwd in de stad Villa van Negrar, op een hoogte tussen 260 en 280 m boven zeeniveau. Het heuvelachtige gebied waarop de DolceVera-wijnstokken staan, zorgt voor een optimale blootstelling aan de zon voor de rijping van de druiven en een evenwichtige en alcoholrijkere wijn.
De Valpolicella Classico Superiore Ripasso wordt geproduceerd met de traditionele "Ripasso"-techniek, die precies bestaat uit het “repasseren” van een deel van de Valpolicella Classico op de afvallen van Amarone en Recioto. Op deze manier vindt er een tweede gisting plaats en het resultaat is een wijn met meer body en structuur. Om dit te bereiken worden vervangingen en maceraties uitgevoerd die ongeveer 20 dagen duren bij een gecontroleerde temperatuur van 24°C.
Ripasso rijpt minimaal 12 maanden in eikenhouten vaten van 7,5 hectare en minimaal 6 maanden op fles. Hier voltooit de wijn zijn rijping en rijpt langzaam om al zijn boeket tot uitdrukking te brengen. Voor dit proces gebruiken we zowel Frans eiken als Slavonisch eiken, om de complexiteit te vergroten en de kenmerken van de wijn optimaal te verbeteren.
Het toont een intens robijnrood, helder en consistent. Het aromatische profiel onthult een goede complexiteit, gegeven door hints van een mengsel van rood fruit (kers en zwarte kers) en kruidige tonen zoals vanille en zwarte peper. In de mond is het warm, intens en aanhoudend. Een vleugje frisheid, die de aanwezigheid van tannine zeer goed in evenwicht brengt.
Druiven
50% Corvina, 25% Corvinone, 25% Rondinella
Herkomst
Veneto | Italië