De rode wijn Amarone della Valpolicella Classico DOCG DolceVera is gemaakt van 50% Corvina-druif, 25% Corvinone-druif, 15% Rondinella-druif en 10% van andere druivenrassen. Het zijn allemaal inheemse wijnstokken die worden verbouwd in de stad Villa van Negrar, op een hoogte tussen 260 en 280 m boven zeeniveau. Het heuvelachtige gebied waarop de DolceVera-wijnstokken staan, zorgt voor een optimale blootstelling aan de zon voor de rijping van de druiven en een evenwichtige en meer alcoholrijke productie.
Amarone della Valpolicella DolceVera wordt verkregen uit de beste druiven die eind september en begin oktober zijn geoogst. Na een uiterst nauwkeurig selectieproces worden ze in dozen van 6 kg per stuk gedaan en vervolgens ongeveer 3 maanden in een stromat gedroogd.
Na een gewichtsverlies van 40% worden de druiven gekneusd en ontsteeld, vindt de fermentatie plaats in stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 24°C en duurt de maceratie op de schil ongeveer 30 dagen. Het resultaat is een weelderige en waardevolle wijn met een opmerkelijk alcoholgehalte en een even indrukwekkende structuur.
De Amarone wordt opgevoed in vaten van 7,5 ht en maakt vervolgens een passage in grote vaten. Dit alles voor een periode van 36 maanden. Voor de rijping gebruiken we zowel het Franse eikenhout dat zachte en zijdeachtige tonen aan de wijn afgeeft, als dat van Slavonië, wat leidt tot een aromatisch lichaam van zeer rijke kruiden. Alles vindt plaats in de kleine kelder die vlakbij de belangrijkste wijngaard van Villa is gebouwd.
De wijn toont een intens en briljant robijnrood, de violette reflecties zullen na verloop van tijd ruimte laten voor een rode robijn, wat een teken van de tijd is. Het aromatische profiel drukt een breed en complex boeket uit. De secundaire hints van kers en zwarte kers zijn intens, die evolueren van een mengsel van fruit naar fruit geconserveerd in alcohol. De tertiaire geuren van kruiden, vanillekoffie en zwarte peper vallen op. Aan het einde een muntachtige noot in perfecte harmonie. In de mond is de wijn warm, intens en aanhoudend. De tannine, hoewel aanwezig, wordt verborgen door de zachtheid die goed wordt gecompenseerd door de zuurgraad. Ondanks de complexe structuur is de wijn goed in balans en fijn.
Druiven
50% Corvina, 25% Corvinone, 15% Rondinella en 10% andere Italiaanse druivenrassen
Herkomst
Veneto | Italië